Noutăți

Fiti extrem de atenti in cazul in care va cade parul in mod excesiv!

par

Pierderea parului este frecvent un motiv de îngrijorare pentru mulţi bărbaţi şi femei. Este normal să observaţi câteva fire de păr în duş, o femeie pierde in mod normal aproximativ 50-100 fire de par pe zi. Cu toate acestea, atunci cândvine vorba de caderi masive, zone de subţierea  sau o reducere în volumul total de păr (de obicei indica o scădere în grosime de cozii prinse), aceastea pot indica probleme patologice.

Care pot fi motivele caderii excesive ale parului?

Alimentatia necorespunzatoare

Vitaminele si substantele nutritive esentiale, cum ar fi proteinele, asimilate de organism dintr-o alimentatie sanatoasa, variata si echilibrata asigura o stare generala de sanatate prin buna functionare a tuturor sistemelor si organelor. Alimentatia deficitara si dieta restrictiva conduc la aparitia carentelor nutritionale, care la randul lor provoaca subtierea firului de par si caderea acestuia.

Boli de piele

O serie de afectiuni cutanate inflamatorii, cum ar fi eczemele, dermatita seboreica sau psoriazisului, pot cauza caderea parului.

Lipsa de fier

O cantitate mica de fier in organism conduce la caderea parului. Aceasta problema apare mai ales in randul femeilor.

Stresul si caderea parului par a fi strans legate

In conditii de stres se poate intampla ca o mare parte dintre firele de par sa se opreasca din crestere. Dupa 2-3 luni, din cauza faptului ca radacina le este afectata, firele de par incep sa cada la o simpla pieptanare a parului. Daca problemele care cauzeaza stresul sunt indepartate, parul incepe sa isi revina. Totusi, e posibil sa dureze cateva luni pana sa isi revina complet. Tot in conditii de stres se poate intampla ca celulele albe din organism sa atace foliculii de par cauzand pierderea lor in anumite portiuni ale scalpului.

Primul pas pe care trebuie sa il faci cand ai observat caderi masive de par este sa te duci la un medic dermatolog. Informeaza-l in legatura cu antecedentele familiale, cu tratamentele pe care le urmezi (daca este cazul) si cu tipul de alimentatie. Medicul poate stabili diagnosticul numai in urma discutiei sau poate sa-ti recolteze o bucatica din pielea capului pentru investigatii.

Fa-ti analizele la sange periodic. Acestea vor stabili daca exista o lipsa de vitamine sau fier in organism. De multe ori, alimentatia nu este suficienta si este nevoie sa-ti iei vitaminele, mineralele si fierul in forma medicamentoasa.

Un tratament foarte eficient împotriva căderii părului este cel format din două linguri de ulei de măsline, un gălbenuş de ou şi câteva picături de lămâie. Masca formată se aplică pe păr (se masează scalpul) şi se lasă 40-50 de minute să acţioneze. Este indicat să-ţi acoperi părul cu un prosop. După, se şamponează şi se dă părul cu balsam.

Uleiul de măsline este un ingredient important şi în alte tratamente. De exemplu, masaţi părul cu ulei de măsline seara, înainte de a merge la culcare, iar dimineaţa spălaţi bine părul cu şampon. Uleiul de măsline se poate folosi şi în combinaţie cu usturoiul sub formă de mască, se lasă pe păr timp de 3-4 ore, după care se spală părul cu şampon.