Noutati

Destăinuirea unei fete : despre agențiile din Moldova care angajează lucrători peste hotare…

photo : forprevention.org

De mult timp ma gandesc sa fac postarea asta si iata m-am decis. Pentru ca e o tema foarte actuala la noi in tara. Toti vor sa plece peste hotare, undeva la munca sa adune un banut. Ce vreau eu sa zic este urmatoarea: fetelor, nu veniti cu agentiile de la noi. Nu va incurcati cu ei si mai ales nu le dati bani !!!
De ce? Explic.
Pentru ca riscati sa va treziti intr-o tara straina, fara bani, cunoscuti si daca nu cunoasteti nici limba tarii atuncii e neplacut si tare trist.
Inainte de a veni eu aici unde sunt acum (Anglia), am umblat si cautat si cercetat si toate alea si in rezultat nimic. Toti vor banii. Iti promit ca te aduc, ca le achiti “dupa prima luna” , da iata “mai trebuie inca niste bani inainte de asta ” si multe alte motive numai sa te scurga de bani. De fapt ei iau bani pentru nimic. In tarile civilizate agentiile de recrutare nu iau bani de la posibilii angajati din simplu motiv ca ei iau bani dupa ce te angajezi tu de la angajator, adica din salariul tau cumva se calculeaza. E o intelegere intre ei. Deci e in interesul agentiilor sa iti dea de munca ca mai apoi ei sa primeasca bani (din viitoarul tau salariu, insa tu asta nu simti nici in prima nici in ultima luna). Pe cand in Moldova e invers.
Am patit-o si noi, detalii ar fi prea multe, nu asta e ideea. In final chiar daca am ajuns la locul de destinatie (Germania) au gasit alt pretext si desi n-au luat bani de la inceput au refuzat sa dea salariul pe luna trecuta fara nici un motiv. Deci tot teapa e.
Scriu asta pentru ca sunt sigura ca multe sintre voi/noi au sotii, fratii sau pe cineva drag inafara tarii, sau poate pe cineva care vor sa plece si aveti o mie si una de intrebari, variante si nu stiti ce sa faceti.
Cel mai bine e sa plecati printr-o metoda care deja e cunoscuta de voi. Daca nu stiti unde mergeti studiati orasul, modalitatile de transport si in primul rand LIMBA TARII IN CARE MERGETI !
In cazul in care nu ajungeti la destinatia principala sa aveti posibilitatea sa gasiti alta solutie. Peste hotarele tarii noastre orice muncitor este apreciat si pretuit. Chiar si maturatorui de strada sau etc. Nu va fie rusine sa intrebati si sa cautati singuri solutii. “Agentiile”de la noi din tara sunt create cu scopul de a ne jupuia tot pe ai nostri. Cunosc cazuri cand familia intreaga se ocupa de trimiterea “aranjarea” si “angajarea” moldovenilor peste hotare, pe cand ei doar se folosesc de noi si cand ajungi la destinatie iti spun pretul real pentru chirie, transport etc. Nu credeti in povestile cu zmei din MD. Ei au case cu 2-4 etaje, se plimba in Mercedesuri si lucreaza intr-o retea care nu e atat de usor de demascat. Par foarte buni si binevoitori pana te scot din tara. Pot fi si rude de ale voastre despre care nici nu banuiti.
Nu credeti in nimeni de acest gen. Faceti un CV in limba tarii unde plecati, luati cu voi actele necesare posibile, studiati limba si locul unde vreti sa plecati. Daca aveti pe cineva concret care sa va indrume e cel mai sigur.
In tarile civilizate exista Citizen Adviser. Sant ONG-uri menite sa ajute oamenii veniti (GRATIS) din afara cu un sfat, unde iei o chirie, job, etc. Deci peste hotare lucrurile functioneaza foarte bine pentru ca legea functioneaza si cei de sus se gandesc la toate aspectele, nu e ca la noi.
Acest post nu este pentru cei care au reusit si au ajuns cu brio la destinatie, ci pentru cei care au ceva dubii sau planifica o plecare si nu sant siguri.
Ar fi multe de spus la tema asta, dar sper ca am transmis macar un gand bun si clar celor care poate au nevoie.
Nu va lasati amagiti si aveti grija de voi.

Ana Mantaluțî

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *